COOKING ZIRKULARRA: Sukaldaritzaren eta ostalaritzaren sektorearen hibridazioa ekonomia zirkularrarekin

Gipuzkoako jatetxeen sektorea erreferentea da mundu mailan, 3.932 ETE eta enpresak osatzen dute, eta ostalaritza BPGaren %4,8 da, baita lurraldeko enpleguaren %6,2 ere. Hori dela eta, Gipuzkoako sukaldaritzaren sektorea funtsezkoa da hondakinen bolumena – elikagaiak eta bestelakoak, batez ere plastikozko ontziak – murrizteko eta lurraldeko karbono-aztarna murrizteko.

CIRCULAR COOKING proiektuaren bidez, Aclimak eta BCC Innovationek ibilbide-orri bat zehaztu dute jatetxeen eta ostalaritzaren sektoretik ekonomia zirkularrerako trantsizio-prozesurako.

Gauzatzeko epea:

Lan esparrua: Ekonomia Circularra

PROIEKTUAREN DESKRIBAPENA

Proiektuaren helburu nagusia errestaurazioaren eta ostalaritzaren sektoretik ekonomia zirkularrerako trantsizio-prozesurako ibilbide-orri bat zehaztea da, ekonomia zirkularreko eta jasangarritasuneko jardunbide egokiak eta hobekuntzak bultzatzeko zaharberritzeari lotutako balio-kate osoan, horrela Nazio Batuek 2030erako ezarritako Garapen Jasangarriko Helburuetan laguntzeko.

ESPERO DIREN EMAITZAK

COOKING ZIRKULARRA proiektuaren bidez honako helburu hauek lortzea espero da:

  • Ekoizleari zuzenean erostea eta hornidura-kateak murriztea sustatzea, lehengaiaren garraioak eragindako inpaktuak arintzeko, besteak beste.
  • Sektoreko eragileak prestatzea, informatzea eta aholkatzea ekoizpen-metodo iraunkorragoei buruz, dauden hornitzaileei buruz eta lehengaia erosteko eta kudeatzeko irizpideei buruz.
  • Establezimenduetan garatutako jarduerak kudeatzeko beharrezkoak diren materialetan eta ekipoetan erosketa berdearen eta sozialki arduratsuaren irizpideak sartzea.
  • Establezimenduetan erabilitako baliabideen eta sortutako hondakinen kudeaketa iraunkorrean sakontzea.

Basque Culinary Centerrek egin du sukaldaritza-sektoreak jasangarritasunean eta ekonomia zirkularrean duen egoerari buruzko diagnostikoa, eta ibilbide-orri bat egin da jatetxe-arloko negozio zirkularrak sortzeko.

Circular Cooking bezalako proiektu batek sustatzen du sukaldaritzaren sektoreak ekonomia zirkularraren arloan aurrera egitea, ingurumen-inpaktu txikiagoa duen balio-kate bat sustatuz. Horrek zuzenean laguntzen du ekoizpen eta kontsumo jasangarrien 12. GJHan eta helburuak lortzeko aliantzen 17. GJHan.

Aclimaren zeregina proiektua koordinatzea eta dinamizatzea da, eta proiektuaren komunikazio- eta hedapen-jarduerak egitea.

Parte-hartzaileak. Proiektua garatzeko partzuergoa Aclimak eta BCC Innovationek osatzen dute, Basque Culinary Centerren gastronomiako zentro teknologikoak.

Circular Cooking proiektua Gipuzkoako Foru Aldundiko Ekonomia Sustapen, Turismo eta Landa Inguruneko Departamentuak finantzatzen du, “Gipuzkoako enpresa-ehunaren aukeren sorrera, balio diferentziala eta iraunkortasuna sustatzeko” programaren bitartez.